Foto's

Pannenkoeken bakken

Op 22 december hebben zes PuikWerkers pannenkoeken bakken voor dak- en thuislozen. Deze actie was in samenwerking met het Leger des Heils. Hieronder leest u het verslag van Karsten Uil, ��n van de PuikWerkers die deel heeft genomen, tevens directeur van Charta Software.

Net als elk ander bedrijf wil Charta Software een paar keer per jaar wat leuks met het hele bedrijf gaan doen (6 personen). Dit keer geen theaterbezoek, maar de mouwen opstropen en aan de slag voor PuikWerk!

Frank, initiator van PuikWerk en destijds werkzaam bij Charta Software, had contact met het Leger des Heils in Rotterdam. Het Leger de Heils biedt (onder andere) voor mensen die op straat leven overdag een plek om bij elkaar te komen, wat te eten, te wassen en basale gezondheidszorg. Wat zou een groep PuikWerkers kunnen doen om deze mensen (de "cli�nten" van het Leger des Heils) een leuke dag te bezorgen en een een klein steentje bij te dragen in deze maatschappelijke opvang? Al snel werd het idee geopperd om iets te doen met "eten" en een dag vlak voor kerst (22 december) was gekozen om voor iedereen pannenkoeken te gaan bakken!

Na de voorbereiding (inkopen) in de dagen ervoor begon ons kerstuitje met de registratie als PuikWerker, waardoor de 6 Chartists voor ��n dag PuikWerkers werden. Voor de gelegenheid waren shirts aangeschaft (gesponsord door Charta Software) zodat er een echt team op de stoep stond bij het Leger des Heils. Daar begon het een beetje onwennig, maar al snel werden de eerste gesprekken aangeknoopt met de clienten. Primair waren we er niet om te kletsen, maar het maakte de dag wel extra bijzonder. In het persoonlijk contact krijg je een idee van wat deze mensen dagelijks meemaken, waar ze mee zitten en wat ze leuk vinden. Soms duurt het even voor het ijs gebroken is, maar uiteindelijk geniet bijna iedereen van een beetje persoonlijk contact.

Ook het pannenkoeken bakken was een succes. Frank doet de organisatie, Bram zorgt voor voldoende beslag- en ingredi�ntenaanvoer, Take fungeert als topkok, Karsten doet leuk mee op een te klein elektrisch pitje, Marlies weet goed haar aandacht te spreiden tussen de veel vragende cli�nten en de appelpannenkoeken en ten slotte is Peter-Jan, met zijn "niet lullen, maar poetsen" kerstmuts, bezig met de structurele verbetering: "is de boter redundant uitgevoerd?".

Blijkbaar waren de pannenkoeken ook goed te eten. Ze vlogen weg en meestal stond er al een rij om de pannenkoek vers uit de pan aan te kunnen vallen. Gelukkig konden we zelf ook wat mee-eten en ook hierbij was het erg interessant en gewoon leuk om kennis te maken met de cli�nten waarvoor we gekookt hadden. Meestal gewone mensen, die veel tegenslag hebben gehad, die ons adviseerde hoe we goedkoop konden reizen met de trein, vertelde dat een familielid ging trouwen, maar zich schaamde om te gaan of analyseerde dat het team van Feyenoord toch niet meer was wat het geweest was.

Tot slot een toetje en opruimen en een dag teambuilden / vrijwilligerswerk zat er op. Voor een relatief klein bedrag aan kosten en een beetje inzet hadden we zelf een bijzondere dag, hielpen we het Leger des Heils, maar we hopen vooral dat de mensen die in Rotterdam deels op straat leven hier van genoten hebben.

13 (Large).jpg
Klik om te vergroten
9 (Large).jpg
Klik om te vergroten
2 (Large).jpg
Klik om te vergroten
4 (Large).jpg
Klik om te vergroten
1 (Large).jpg
Klik om te vergroten
3 (Large).jpg
Klik om te vergroten
5 (Large).jpg
Klik om te vergroten
6 (Large).jpg
Klik om te vergroten
7 (Large).jpg
Klik om te vergroten
8 (Large).jpg
Klik om te vergroten
11 (Large).jpg
Klik om te vergroten
10 (Large).jpg
Klik om te vergroten
12 (Large).jpg
Klik om te vergroten
7Oktober2015